De sidste mange års (forfejlet) energi politik, her i Danmark og i vores nabolande, har gjort os dybt afhængig af gas, bl.a Russisk gas. Vi har her i Danmark lukket bl.a kulværket i Ensted, nok i en eller anden naiv tro på at sol og vind kan klare opgaverne….

Vi har så valgt bl.a. at bruge biomasse, hovedsagelig træ, som sejles hertil, ca. 43% importeres, næppe den mest klimavenlige løsning….

Et lille uddrag fra Klimarådets rapport om biomassens betydning for grøn omstilling:

Set i et globalt perspektiv er det danske forbrug af bioenergi målt pr. indbygger
væsentligt over det globale gennemsnit. Det danske forbrug er næsten tre gange
så stort pr. indbygger som potentialet for, hvor meget biomasse kloden kan
levere på bæredygtig vis. Dette indikerer, at vi kan være sårbare, såfremt den
internationale efterspørgsel og pris på biomasse stiger i fremtiden. Samtidig kan
Danmark vanskeligt fungere som et foregangsland på dette område.

Danmark er virkelig et SKRÆK eksempel, når det gælder den grønne energi, se nedenstående graf. Den stiplede linje, viser hvor meget biomasse vi kan bruge for at de det bæredygtig, og der bruger vi 3 gange så meget….

For at biomasse fra skovdrift skal være bæredygtig, skal den genskabes løbende, og på vores bredegrader, kan man ca. fælde 8m3 skov pr. hektar pr. år, for at det skal være bæredygtig. Lavede man det tænkte eksempel at vi ikke vil købe træ i udlandet, men ville være selvforsynende, ja så skulle ca. 35% af Danmarks areal udlægges til skov….

Nedenstående graf viser hvordan vores energiforsyning er opdelt. Man hører af og til en mimister sige: “halvdelen af vores forsyning er CO2 neutral” Men det skyldes primært den importerede biomasse. Så nok lidt tvivlsomt om Danmarks massive forbrug af biomasse kan kaldes klimaneutralt….

Kilde:

[1] https://www.anbdata.dk/wp-content/uploads/2022/12/Myten-om-Danmark-som-groent-foregangsland-kernekraft-slaar-vind-og-sol1105.pdf

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *