De Forenede Arabiske Emirater har på ca. 10 år formået at bygge et atomkraftværk, som kan producerer 42TW timer årlig, til sammenligning bruger vi godt 30 TW i Danmark årlig. Dvs. det ene værk kan lave strøm til hele Danmark, Uden forurening 24/7/365.

De Forenede Arabiske Emirater har ikke bygget masser af vind og sol energi, men har på godt 10 år stort set formået at udfase alle forssile energiformer fra deres elproduktion, og omlægge til atomkraft, og de er 9 mill. indbyggere. I Danmark er vi ca. 6 mill indbyggere, og har brugt godt 30 år, på at lave 30-40% af vores el-produktion med vind og sol.

Det ene værk i De Forenede Arabiske Emirater, >>Barakah Nuclear power plant<<, producerer altså mere strøm en vi forbruger i Danmark…

De byggede dette atomkraftværk, på trods af at de stort set ingen erfaring havde inden for atomkraftværker, inden de startede projektet. De havde ingen forsøgsreaktorer, havde ikke professorer inden for kernekraft osv., men de var dygtige til at planlægge og hente hjælp udefra. Det beviser bare at ekspertisen findes ude omkring i verden, den skal bare samles.

Processen, fra de fik ideen, og til de gik i gang med at bygge, tog ca. 4-5 år, og her er det igen værd at pointerer at de INGEN ekspertise og erfaring havde inden de startede. De fik ideen i 2008, og i den 19. juni 2012 tog de første spadestik, derefter tog det 8 år inden reaktorerne var i drift og de blev tilkoblet elnettet.

De 4 reaktorer på Barakha Nuclear Power Plant er APR-1400 fra Syd koreanske Kepco, hvis man har lyst til at læse mere om den. Det er en reaktor man har udviklet og forfinet igennem flere år.

Det har altså taget dem ca.15 år fra idé til færdig drift, at bygge et anlæg der kan levere strøm til mere end hele Danmark. Danmark har brugt ca. 30 år på at opnå 30-40% af vores elproduktion med vind og sol.

Skal man lave lidt sammenligning kan man passende kikke på de to vindmølle projekter: Vesterhavs syd og Nord, som er offshore vindmølle parker på ca. 350 MW, men med en kapacitetsfaktor på ca. 50%, pga., vinden jo ikke blæser i hele tiden. Disse parker blev besluttet at bygge i 2012, og de er i 2023, 11 år senere, ikke helt færdige endnu…. og de kan levere 28 gange mindre en det ene værk der er bygget i De Forenede Arabiske Emirater.

Til dem der mener at det tager for lang tid at bygge et atomkraftværk, kan jeg oplyse at den gennemsnitlige byggetid for atomkraftværker, der blev tilsluttet nettet 2022 var 89 måneder, eller ca. 7,5 år. Data kan ses her

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *